Közlemény  – Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvényekben foglalt rendelkezések eltérő határidővel lépnek hatályba. Tekintettel arra, hogy a változások hatálybalépése szakaszosan történik és ezen változások számos ponton kihatnak az Önök napi munkájára, így jelen tájékoztató a 2020. március 1. naptól hatályba lépő rendelkezéseket tartalmazza, valamint már felhívja a figyelmet a 2020. május 20. napjától érvényes szabályokra is.

  1. A kizárólag dohányboltban értékesíthető termékeket érintő jövedéki változások melyekkel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az alábbi linken már korábban adott ki tájékoztatást

https://nav.gov.hu/nav/ado/jovedeki_ado/tajekoztatok_informaciok/tajekoztatok/Valtoznak_a_dohanyter20200226.html

A jövedéki termékek körének változása (Jöt. 3. § (4) bek.)

Hatályba lép: 2020. március 1.

Bővül a jövedéki termékek köre az alábbi termékekkel:

– füst nélküli dohánytermék (rágódohány, tüsszentésre szolgáló dohány);

– dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék, amely dohányt nem tartalmaz (pl.: nikotinpárna);

– megváltozik a töltőfolyadék fogalma: ettől az időponttól kezdve már nemcsak a nikotintartalmú folyadékot jelöli, hanem a nikotinmentes folyadékot is.

Ez a változás önmagában még nem jelenti a fent felsorolt termékek zárjegykötelessé válását. Erre egy későbbi határidő vonatkozik majd (a jelenleg hatályos szabályok szerint 2020. július 1.), amely maga után vonja majd azt is, hogy ezek a termékek is a NAV honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetőek.

A jövedéki adó mértékének meghatározása/változása (Jöt. 145. § (1) bek.)

Hatályba lép: 2020. március 1.

Bár a jövedéki adó mértékének csökkenése közvetlenül nem érinti a dohánytermék-kiskereskedő munkáját, érdemes tudni, hogy

  • a töltőfolyadék esetében kevesebb lesz a jövedéki adó mértéke, a jelenlegi 55 forint/ml helyett 20 forint milliliterenként;
  • illetve a füst nélküli dohánytermékek és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek pedig jövedéki adóköteles termékekké válnak, és az adó mértéke egységesen: 19 160 forint/kg.

2. Forgalmazási korlátozások

Hatályba lép: 2020. május 20.

  • Azon cigaretta és cigarettadohány, amely nincs nyomonkövethetőségi kóddal megjelölve 2020. május 20.-ig forgalmazható. (2018/574. Végrehajtási Rendelet 37. cikk; 39/2013. Korm. rendelet 21/C. § (2) bek.)

A forgalmazással kapcsolatban bővebb felvilágosítást a NAV adhat.

  • Mentol ízesítésű cigaretta és cigarettadohány május 20.-ig forgalmazható. (39/2013. Korm. rendelet 21/A. § (5) bek.)

A forgalmazással kapcsolatban bővebb felvilágosítást a fogyasztóvédelmi hatóság adhat.

  • Ízesített elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, nikotinos és nikotinmentes folyadék a jelenleg hatályos szabályozás szerint május 20.-ig forgalmazható. (39/2013. Korm. rendelet 21/A. § (7) bek.)

A forgalmazással kapcsolatban bővebb felvilágosítást a fogyasztóvédelmi hatóság adhat.

Forrás: Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.