Visszaváltható, egyutas palackok kezelése a Dohányszoftverben

drs rendszer

Bizonyára Ön is hallott már az egyutas, visszaváltható palackok rendszeréről. 2024.07.01-től az italgyártók már csak olyan italterméket állíthatnak elő, melyek visszaváltható csomagolásúak. Ez a szabályozás az 1 deciliter és 3 liter közötti italokra vonatkozik, alumínium, PET, vagy üveg csomagolásokra. A visszaváltást automaták, vagy kézi átvételi pontok biztosítják, 400m2-nél nagyobb alapterületű üzletekben kötelezően. Az ilyen termékek vonalkódja mellett kis piktogram jelzi, hogy „Vigyél vissza! 50 Ft” .

A vásárló 50 Ft-tal többet fizet a termékért, pl egy palack ásványvízért, és a visszaváltóhelyen kaphatja vissza az 50 Ft-ot, ha visszaviszi és beváltja az üres, sértetlen palackot. A rendszer elnevezése DRS (Deposit Returning System).

Az Ön trafikjában/üzletében is hamarosan meg fognak jelenni ezek a termékek. Az ital beszállító számláján külön tételként lesznek feltüntetve a visszaváltható csomagolások, 50Ft/db áron számlázva. Várhatóan a megnevezése „Visszaváltási díj”, vagy „DRS palack” lesz.

Ez a visszaváltható, egyutas palack külön ÁFA kategóriába tartozik, pontosabban ÁFA hatályán kívül esik. Amikor Ön elad egy ilyen terméket, akkor a nyugtán Önnek is KÜLÖN SORBAN kell megjelenítenie az eredeti terméket (pl ásványvíz, 27% ÁFA), és a palackját (visszaváltási díj PET palack, 50 Ft, AHK ÁFA).

Hibás az a gyakorlat, ha egyszerűen csak megemeli a termék fogyasztói árát 50 Ft-tal.

A Dohányszoftverben is kezelnie kell ezeket a palackokat, és csatolt cikként hozzá kell adnia az eredeti termékhez.

Teendője a következő:

DRS leírás PDF

 

Amennyiben további kérdései lennének a palack csatolással, vagy pénztárgép beállítással kapcsolatban, keressen bennünket az info@dohanyszoftver.hu címen, vagy ügyfélszolgálatunkon.